Matrixborden | De regels van deze snelwegborden uitgelegd

Matrixborden

Matrixborden zijn signalen die boven de verkeerswegen aan portalen zijn bevestigd. Meestal zijn ze te vinden op snelwegen of wegen met meerdere rijstroken. Elk rijvak heeft zijn eigen matrixbord. Hoe moet je reageren als je deze borden ziet? In welke situaties kom je ze doorgaans tegen? Hieronder verklaren we de betekenis van matrixborden en hoe je hierop moet reageren.

Wat is een Matrixbord in het verkeer?

Deze elektronische borden hebben in principe dezelfde functie als reguliere verkeersborden. Ze worden boven of naast een rijstrook geplaatst en zijn gebruikelijk op snelwegen. Als een weg is verdeeld in rijstroken, kan een verkeersbord specifiek gelden voor één rijstrook. Indien het matrixbord een andere maximumsnelheid aangeeft dan een verkeersbord, geldt de laagste snelheid. In tegenstelling tot standaard verkeersborden kunnen matrixborden meerdere symbolen en snelheden weergeven. Meestal signaleren ze de maximumsnelheid aan weggebruikers. Iedere rijstrook beschikt over zijn eigen matrixbord.

Matrixborden advies of verplicht?

Vaak worden adviessnelheid matrixborden automatisch geactiveerd om het verkeer te waarschuwen voor opkomende files verderop. Ze veroorzaken dus geen files (wat sommigen denken), maar reageren erop. Zodra detectielussen in het wegdek langzaam bewegende voertuigen detecteren met snelheden onder de 35 km/u, registreren ze opkomende files. Op wegen met meerdere rijstroken is het daarom essentieel om op de snelweg matrixborden te letten; ze verstrekken belangrijke en leidende informatie.

Bij Verkeersborden.nu is oefenen cruciaal om met succes je rijlessen en theorie-examen af te ronden. Soms onderschatten mensen het belang van het examen. Het is juist essentieel om je verkeersbordenkennis goed te oefenen, omdat je in het verkeer talloze diverse verkeersborden tegenkomt. Op deze website kun je in je eigen tempo zo vaak als nodig verkeersborden oefenen. Wil je optimaal voorbereid zijn op het theorie-examen? Oefen dan met onze Premium CBR-examentraining; zo sta je goed voorbereid aan de start van het examen.