Militaire Colonne | Zo moet je je gedragen als je deze tegenkomt

Militaire colonne

Een militaire colonne in Nederland bestaat uit een reeks motorvoertuigen van een militaire of rampenbestrijdingsorganisatie die achter elkaar rijden. Ze volgen afwijkende verkeersregels. Wat te doen als je zo'n colonne tegenkomt in het verkeer? In welke situaties kun je dit verwachten? In dit artikel leggen we uit hoe je moet handelen als je een militaire colonne tegenkomt.

Wat betekenen de militaire colonne vlaggen?

Een militaire colonne herken je aan de opeenvolging van voertuigen, vaak oude leger- of militaire voertuigen. Deze voertuigen hebben specifieke kenmerken oftewel militaire colonne vlaggen. Het eerste voertuig toont twee blauwe vlaggen aan beide zijden van de voorkant. De volgende voertuigen hebben een blauwe vlag aan de rechterzijde, terwijl het laatste voertuig aan de rechterkant een groene vlag heeft. Alle deelnemende voertuigen aan de colonne moeten dimlicht of groot licht voeren.

Mag je een militaire colonne doorsnijden? Er gelden afwijkende regels voor het passeren van een militaire colonne. Bestuurders en andere weggebruikers mogen de colonne niet doorkruisen, ongeacht waar op de weg, bijvoorbeeld ook bij kruispunten of in- en uitritten. Dit geldt zelfs als je voorrang hebt of groen licht hebt. Voetgangers moeten stoppen bij een zebrapad wanneer een militaire colonne passeert. De colonne hoeft de voetganger geen voorrang te verlenen . Als de colonne wordt begeleid door Koninklijke Marechaussee ambtenaren, moeten andere weggebruikers uiteraard de aanwijzingen van de marechaussees opvolgen.

Militaire colonne regels

Zodra het eerste voertuig van de colonne een verkeerslicht passeert, mogen de andere voertuigen volgen, zelfs als het licht op rood springt. Het overige verkeer en voetgangers moeten de colonne voorrang verlenen. Als een militaire colonne deelneemt aan het verkeer, moeten andere weggebruikers de instructies van marechaussees opvolgen. Bereid je goed voor op het examen met onze Premium CBR-examentraining om alle regels te leren. Deze informatie is essentieel voor het theorie-examen, aangezien er vragen over gesteld kunnen worden.