Onbekende verkeersborden in Europa: betekenis en uitleg

Onbekende verkeersborden in Europa: Wat betekenen ze?

Tijdens een roadtrip door Europa kom je ongetwijfeld verschillende verkeersborden zoals dierverkeersborden tegen die je misschien niet herkent. Deze onbekende verkeersborden kunnen voor verwarring zorgen en in sommige gevallen zelfs leiden tot verkeersovertredingen. Andersom heb je uiteraard veel verkeerssymbolen in Nederland die je in andere landen weer niet tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan een groene rijstrook. In dit artikel bespreken we enkele van de minder bekende verkeersborden die je in Europa kunt tegenkomen en wat ze betekenen.

Blauwe rechthoek met witte 'A'

Dit verkeersbord, vaak gezien op snelwegen in Frankrijk en andere Europese landen, geeft aan dat je op een autosnelweg rijdt. Dit betekent dat er specifieke regels gelden, zoals een minimumsnelheid en een verbod op langzaam verkeer zoals fietsen en landbouwvoertuigen.

Gele ruit met witte rand

Dit bord, veelal in Duitsland te zien, markeert het begin van een voorrangsweg. Alle bestuurders op deze weg hebben voorrang op bestuurders die vanaf zijwegen komen. Dit bord wordt vaak herhaald na elk kruispunt om de voorrangssituatie te verduidelijken.

Rode cirkel met een witte horizontale streep

Dit verkeersbord, ook wel bekend als het 'verboden in te rijden'-bord, zie je in veel Europese landen. Het geeft aan dat het verboden is om een weg of straat in te rijden. Dit bord wordt vaak gebruikt bij eenrichtingsverkeer om te voorkomen dat voertuigen tegen de rijrichting in rijden.

Driehoek met rode rand en een zwart kruis

Dit waarschuwingsbord, veelal in Oost-Europese landen te vinden, geeft aan dat er een gevaarlijk kruispunt nadert. Bestuurders moeten extra voorzichtig zijn en hun snelheid verminderen om mogelijke ongevallen te voorkomen.

Wit bord met een blauwe cirkel en een witte pijl naar rechts

Dit verkeersbord betekent 'gebod tot volgen van de aangegeven richting'. Het wordt vaak gebruikt om verkeer in een bepaalde richting te leiden, zoals bij wegomleidingen of tijdelijke verkeerssituaties.